21 Nisan 2011 Perşembe

MÖNÜ PLANLAMASI

Mönü bir işletmenin misafirlerine sunduğu yiyecek veya içecekelrin bulunduğu bir listedir.
Mönü uygulaması ilk olarak  restoran ve kafelerin önlerinde dışarıda bir kara tahtaya yazılmaya başladı.Kara tahtanın yanında mönü seçeneklerini açıklaması için servis personelinden birisi dururdu.Fransız devrimi dönemlerinde Paristeki restoranlarda ilk mönüler kullnılmaya  başlanmış, ve misafirlere hatıra amaçlı hediye edilirmiş.Mönünün  fransızca kelime anlamı detaylı liste anlamına gelir.

Mönünün Amacı
Mönü kullanımındaki amaç,misafirlere neyin ne fiyata sunulduğun iletişim için yapılır.Ayrıca işletmenin yöneticileri için de vazgeçilmez bir araçtır.

Mönü Çeşitleri

A la Carte Mönü
A la Carte mönüler her biri ayrı olarak fiyatlandırılmış ve farklı olarak belirtilmiş ürünlerin yazıldığı mönülerdir.Başlangıç salata ,ana yemek,tatlı ayrı kısımlarda belirtilir.Misafir kendisi bu kıısmalrdan seçimini yaparak yiyeceği ziyafeti kendisi oluşturu.

Table D'Hote Mönü
Table d'hote mönüler bailangıç ana yemek-tatlı gibi mönü kalemlerinden oluşur.Misafirin seçme    opsiyonu yoktur.bazıkısımlarında seçmeli olarakta sunulablir.Örn:ana yemek seçmeli ,restoranlarda  ilk   kez  gelen isafirlere tadım mönüsü   olarak da sunulabilir.

Du jour Mönü(Günün mönüsü)
Adından da anlaşilacağı gibi ,sadece  bir gün için sunulan mönülerdir.mönüde yer alan ürünler,sadece o gün servis edilir.Genelikle son kullanma tarihi yaklaşan ürünler için yapılır.Normal mönü fiyatına karşı daha ucuzdur.

Limitli Mönüler
Bir şekilde mönüde yer alan ürünlerin,limitli olmasıdır.genellikle hızlı yemek sunulan restorantlarda uygulanır.3 4 çeşit hamburger,patates kızartması,meşrubat gibi.

Cycle Mönü
Belli bir rotasyonla döndürülerek yer alan ürünlerin,limitli olmasıdır.Daha çok cruise gemilerinde uygulanır,Pazartesi mönüsü her pazartesi uygulanır.7 mönü hafta boyunca günlük olarak değiştirilip uygulanır.

California Mönü
California da ortaya çıktığından dolayı bu ismi almıştır.Mönüde kahvaltı ürünleri,atıştırmalık,öilen yemeği ürünleri ve akşam yameği ürünleri buluınue ve günün her saatinde servis edilir.

Diğer mönü çeşitlerine kahvaltı mönüsü,branch mönüleri,büfe mönüsü,oda servis mönüsü,çay saati mönüsü,çay mönüsü gibi mönüler de örnek olarak gösterilebilir.

Mönü Fiyatlandırılması
Mönüler genellikle maliyet hesaplarına,alışkanlıklara(tradition),hitap edilen müşteri profilinin maddi gücüne,rakip firmaların fiyatlarına göre fiyatlandırılır.

Mönünün Görselliği
*Okunaklı olmalı
*Harflerin seçimi önemlidir
*Sanatsal baskı olmalıdır
*Tasarım
*mizanpaj(Lay out):içerik yerleşimi

Mönü Analizi
Mönü satış kalem verileri,ay sonunda müdür veya chefe rapor edilir.Her ürünün maliyet yüzdesi,karlılığı ve satış adedi görülür.Buna göre kalemlerini,satış miktarı ve başarı oranlarına göre 4 şekilde sınıflandırabiliriz

Yıldızlılar:En çok talep edilenler:yüksek kar marjı ve satışı yüksek olan.Mönüdeki başarılı kalemlerdir.Mönüden çıkarılmamalıdır.

Kaplumbağlar(Floa horse):Kar marjı düşük fakat satışı yüksek olan ürünler.mönüde başarılı,fakat kazanç miktarı yıldızlara oranla daha az ürünlerdir.Sürümü sayesinde kazandırır.

Puzzle:Yüksek kar marjı olan fakat yavaş satan ürünlerdir.Satişi teşfik edilmelidir 'upselling'

Kirpi(Dog):Kar marjı düşük ayrıca satışları da düşük olan ürünlerdir.Mönüden çıkarılmalıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder