19 Nisan 2011 Salı

MUTFAK EKİPMANLARININ TANIMI

MUTFAK ARAÇ GEREÇLERİ UFAK VEYA BÜYÜK OLSUN,ŞEFLERİN İŞLERİNİ YAPMALARINI KOLAYLAŞTIRIR.

KESME TAHTASI
1)TAHTA
2)GÖZENEKSİZ(CAM,PLASTİK)
KULLANILDIKTAN SONRA BOL SU İLE YIKANMALI VE KURULANMALIDIR.

MUTFAKLARDA 1965 TEN BERİ TERMOMETRE KULLANILIYOR.ÖZELLİKLE TAVUK VE HİNDİ İÇİN.

BIÇAKLAR
PROFESYONELLİĞE ATILAN İLK ADIMDA ,ŞEFİN BIÇAK KOLEKSİYONUNU OLUŞTURMASI GEREKİR.NASIL BİR HEYKELTIRAŞ VEYA BİR RESSAMIN , ÇEŞİTLİ BİR ÇOK ARAÇ GEREÇLERİ VARSA,MUTFAK ŞEFİNİN DE DEĞİŞİK İŞLEVLERİ OLAN BIÇAKLARA İHTİYACI VARDIR.BIÇAKLARA SAYGI DUYULMALIDIR.BIÇAKLAR KESKİN OLMALI VE TEMİZ TUTULMALIDIR.BIÇAKLA İLGİLİ GÜVENLİK TEDBİRLERİ KONUSUNDA BİLGİLİ OLUNMASI GEREKİR.KESME TAHTASI KULLANILMALI; METAL ,CAM,MERMER,PASLANMAZ TEZGAH ÜZERİNDE KULLANILAN BIÇAKLARIN YÜZEYİ ZARAR GÖRÜR.

BIÇAK TÜRLERİ
ŞEF BIÇAĞI:ŞEFİN HEMEN HEMEN HER İŞ İÇİN KULLANDIĞI BIÇAKTIR.DOĞRAMA,DİLİMLEME GİBİ İŞLERİ BUNUNLA YAPAR.GENELLİKLE 25 CM-35 CM ARALIĞINDA OLUR.
UTILITY BIÇAK:ŞEF BIÇAĞININ BİR BOY KÜÇÜĞÜDÜR.DAHA HAFİF İŞLER İÇİN KULLANILABİLİR.
UFAK BIÇAK(PARING KNIFE) :SEBZE MEYVELERIN SOYULMASI ,TRAŞLANMASI VB İŞLER İÇİN KULLANILIR.
KEMİK SIYIRMA BIÇAĞI:ET İLE KEMİĞİ BİRBİRİNDEN AYIRMAK İÇİN KULLANILIR.KESİCİ YÜZEYİ,ŞEF BIÇAĞININKİNDEN DAHA İNCE VE DAHA KISADIR.
FİLETO BIÇAĞI :BALIK FİLETO ETMEK İÇİN KULLANILIR.KEMİK SIYIRMA BIÇAĞI İLE AYNI BOYLARDA OLUP,DAHA ESNEK BİR YAPIYA SAHİPTİR.
DİLİMLEME BIÇAĞI :PİŞMİŞ ET DİLİMLEMEK İÇİN KULLANILIR.FÜME SOMON GİBİ ÜRÜNLERDEDE KULLANILIR.
SATIR:AĞIRLIĞI DOLAYISIYLA GENELLİKLE KEMIKLERI KESMEK İÇİN KULLANILIR.
TOURNE BIÇAĞI:UFAK BIÇAK,UCU KIVRIK,MEYVE SEBZELERE ŞEKIL VERMEK AMACIYLA KULLANILIR.

ARAÇ GEREÇLER
ELDE KULLANILAN ARAÇLAR
SOYACAK:SEBZE MEYVELERİN KABUKLARINI SOYMA AMACIYLA KULLANILIR.SOYULAN ÜRÜNÜN,HER YÜZEYİ EŞİT DERECEDE SOYULUR,MALİYETLERİN MİNİMİZE EDİLMESİ İÇİN KULLANILMALIDIR.
PARİZYEN KAŞIK:MEYVE VE SEBZELERDEN YUVARLAK TOP ŞEKLİNDE PARÇALAR ÇIKARMKA İÇİN KULLANILIR.
ET ÇATALI:ROSTOLARI DİLİMLERDEN,ETİN SABİT TURULMASI VE İŞİN KOLAYLAŞMASI İÇİN KULLANILIR.
PALET BIÇAK:PASTANELERDE PASTA SIVAMAK İÇİN,TAVADA DÖKME HAMURLARI TERS ÇEVİRMEK İÇİN KULLANILIR.
ÇIPRMA TELİ :İNCE VE KALIN TELLİ OLARAK İKİYE AYRILIR.İNCE TELLİ OLANLAR,KARIŞTIRILAN SOSA VEYA ÜRÜNE DAHA ÇOK HAVA KATMAK VE HAFİFLEŞTİRMEK İÇİN KULLANILIR.
OFFSET SPATULA :IZGARA VEYA PLATE ÜZERİNDEKİ GIDALARI TERS ÇEVİRMEK İÇİN KULLANILIR.

ÖLÇME ALETLERİ
HEM AMERİKAN SİSTEMİ HEMDE METRİK SİSTEME UYGUN ÖLÇME ALETLERİ BULUNMALIDIR.EN SIKKULLANILANLAR:SIVILAR İÇİN SURAHİLER,MALZEME AĞIRLIĞINI TARTAMAK İÇİN TARTILAR,ISI İÇİN TERMOMETRELER VE UFAKMEBLAĞLARDAKİ TUZ VE BAHARATLARI ÖLÇMEK İÇİN ÖLÇEK KAŞIKLAR KULLANILIR.KULLANIM SEBEBLERİ İSE ÜRÜNÜN MİKTARINI KONTROL ETMEK İÇİN.

SÜZGEÇ,ELEK, VE PÜRE MAKİNELERİ
ELEK VE SÜZGEÇLER KURU MALZEMELERİN TOPAKLAŞMAMASI İÇİN KULLANILIR.SIVIDA PİŞEN GIDALARIN,SUDAN ALINMA ESNASINDA DA KULLANILIR.
PÜRE MAKİNESİ,YUMUŞAMIŞ YEMEKLERİ PÜRE ETMEK İÇİN KULLANILIR.DÖNEREK BASINÇ UYGULAYAN KISMI İLE YEMEĞI ELEKTEN GEÇİRMEK İÇİN BASKI UYGULAR.
CHINOIS(ŞİNOA):ÇOK İNCE DELİKLİDİR EN UFAK PARTİKÜLLERİ DAHİ GEÇİRMEZ.
ÇİN SÜZGECİ:DELİKLERİ CHINOIS KADAR UFAK DEĞİLDİR.
TÜLBENT:STOCKLARDA VEYA SOSLARDA KULLANILIR.HİÇ BİR PARTİKÜL GEÇİRMEZ.
MAYONEZ TENCERESİ:KARIŞTIRMA,ÇIRPMA İŞLEMİ YAPMAK İÇİN MUTFAKALRDA BİR ÇOK EBATTA MAYONEZ TENCERESİ BULUNUR.
PLASTİK SAKLAMA KAPLARI:KURU ,SOĞUK,DEEPFREZEE DOLAPLARDA ÜRÜNLERİ STOKLAMAK ÜZERE KULLANILIR KAPAKLI OLMALIDIRLAR.

TENCERE TAVA
TENCERE TAVALARIN YAPIMINDA BİRÇOK METERYAL KULLANILIR.PİŞİRİLECEK ÜRÜNE GÖRE BU ARAÇ GEREÇLERİN SEÇİMİ YAPILMALIDIR.PASLNAMZ ÇELİK,KIRILMAZ PLASTİK,BAKIR,KROM GİBİ
BAKIRDAN YAPILAN TENCERE VE TAVALAR,GIDANIN RENGİNİ VE STNADARDINI ETKİLEYECKTİR.EN İYİ İLETKEN BAKIR OLMASINA RAĞMEN,BAKIMI VE TEMİZLİĞİ MALİYET BAKIMINDAN GÜNÜMÜZDE UYGUN DEĞİLDİR.BAKIR TAVALARIN İÇLERİNİN TEMİZLİĞİ:EŞİT MİKTARDA TUZ VE UN KARIŞTIRILIR.DAHA SONRA HAMUR HALİNE GETİRECEK  KADAR ASİT(SİRKE,LİMON) KONULMALIDIR.TAVANIN YÜZEYİNİ BU HANURLA KAPLAYIN VE MASAJ YAPIN.MASAJ YAPTIKTAN SONRA HAMURU ATIN VE NORMAL TEMİZLEME PROSEDÜRÜ UYGULAYIN.
DÖKME DEMİR ISIYI UZUN SÜRE TUTAR VE EŞİT DAĞITIR.DÖKÜM DEMİR TAVALARIN BAKIMI İÇİN :150 C LİK FIRINDA İÇİNE YAĞ İLAVE EDEREK YAPILIR.DAHA SONRASINDA YAĞ DÖKULUR VE BOL TUZ VE KURU BEZLE OVALANIR.SU İLE ASLA TEMİZLENMEZ.
PASLANAMZ ÇELİK KULLANIMI VE BAKIMI KOLAY OLDUĞU İÇİN KULLANILIR.FAKAT ISIYI EŞİT DAĞITMAZ VE TUTMAZ.
ALÜMİNYUM ,GIDALARA KARŞI ETKİ-TEPKİ GÖSTEREN BİR MATERYALDİR.BEYAZ BİR SOS ALÜMİNYUM TENCEREDE ÇIRPMA TELİ İLE ÇIRPILDIĞINDA GRİ BİR RENK ALIR.ANOTLAŞMIŞ ALÜMİNYUM TAVALAR GIDALARA KARŞI ETKİ TEPKİ GÖSTEREMZ VE GÜNÜMÜZDE SIKÇA KULLANILIR.

FIRINDA PİŞİRMEK İÇİN KULLANILAN ARAÇ VE GEREÇLER
(ROSTO TEPSİSİ ROASTING PAN) :DİKDÖRTGEN TEPSİ,KENARLARI ORTA YÜKSEKLİKTE ROSTOLARDA KULLANILIR.
FIRIN TEPSİSİ(SHEET PAN):DİKDÖRTGEN TEPSİ,KENARLARI KISA,ROASTING VE BAKING TEKNİKLERİ İÇİN KULLANILIR.
PATE KALIBI:DERİN DİKDÖRTGEN KALIP.PATENİN ÇIKARILIRKEN ZARAR GÖRMEMESİ İÇİN KENARLARI KİLİTLİ ÇIKABİLEN OLANLARI DE VARDIR.
TERRİN KALIBI:DİKDÖRTGEN VEYA OVAL,KAPAKLI.GELENEKSEL OLARAK SERAMİK.AMA DÖKÜM DEMİRDEN DE OLABİLİR.
GRATİNE KALIP:OVAL DERİN OLMAYAN SERAMİK ,DÖKÜM DEMİR VEYA ÇELİK OLABİLİR.
SUFLE KASESİ:YUVARLAK,DÜZ KENARLI,DEĞİŞİK EBATLARDA BULUNABİLİR.
TİMBALE KALIBI:METAL YADA SERAMİK KALIPLAR,PORSİYONLANMIŞ ÜRÜNLER İÇİN KULLANILIR.
ÖZEL KALIPLAR:DEĞİŞİK ŞEKILLERDE BULUNAN KÜÇÜK KALIPLAR.
KEK KALIPLARI:DÜZ KENARLI DEĞİŞİK EBATLARDA BULUNUR.
KİLİTLİ KEK KALIPLARI:KEK KALIPLARI İLE AYNI ,AÇILABİLİR KENARLARI OLANLARIDIR.
ALTTAN ÇIKMALI TART KALIPLARI:ALT KISIMLARI ÇIKABİLEN,KENAR KISIMLARI TIRTIKLI VEYA DÜZ OLABİLEN KALIPLARDIR
PIE KALIPLARI:TART KALIPLARINDAN BİRAZ DAHA DERİNDİR.
MUFFIN KALIPLARI:MUFFIN YAPIMINDA KULLANILAN ,YUVARLAK HZNELERI OLAN KALIPLARDIR.

BÜYÜK EKİPMANLAR
BÜYÜK EKİPMANLARDA ÇALIŞIRKEN,MANUELLERİNDE YAZAN GÜVENLİK KURALLARINA UYULMASI GEREKİR
İSTİM KAZANLARI:İSİTM KAZANLARI İSİ İLETİM YÜZEYİ ,OCAKTA OLDUĞU GİBİ SADECE ALT KISIMDAN DEĞİL DE TENCERENİN TÜZ YÜZEYLERİNDE YER ALIR.BU SEBEBLE ISITILACAK GIDA ÜRÜNÜ,NORMALİNDEN ÇOK DAHA HIZLI ŞEKİLDE ISINIR.
FRİTÖZ:GAZLI VEYA ELKTRİKLİ OLARAK BULUNAN FRİTÖZLER,İÇLERİNDEKİ BİR ISI İLETİM TERMOSTATI SAYESİNDE KONTROLLÜ BİR ŞEKİLDE ISI TRANSFERİ GERÇEKLEİTİRİR.BASKETLER YARDIMIYLA DA GIDA ÜRÜNÜ YAĞIN İÇİNE BATIRILIP ÇIKARTILABİLİR.
OCAK VE FIRINLAR
GAZLI OCAK:ISI KONTROLÜ EN KOLAY YAPILAN VE GAZLA ÇALIŞAN OCAKALRDIR.
FRANSIZ OCAK(FRENCH STOVE):YİNE GAZLI ÇALIŞAN,KALIN DÖKÜM BİR PLAKA VE MERKEZİ BİR ISI KAYNAĞI BULUNAN OCAKLARDIR.
INDUCTION OCAK:MANYETİK ENERJİ İLE ISI KAYNAĞI YARATABİLEN OCAKLARDIR.PASLANMAZ VE DÖKME DEMİR TAVALAR HARİCİNDE DİĞER MADDELERDEN YAPILAN TAVA TENCERELER KULLANILMAZ
KONVEKSİYONLU FIRINLAR:FAN SAYESINDE ISININ FIRIN İÇİNDE EŞİT VE DAHA HIZLI DAĞILMASINI SAĞLAYAN FIRINLARDIR.
KOMBİ FIRINLAR:KONVEKSİYONLU FIRINLARIN,BUHARLI,KURU VEYA KOMBİNASYONLU PİŞİRME TEKNİKLERİ UYGULANABİLİR.
MİKRODALGA FIRINLAR:ELEKTRİKLE ÇALIŞAN BU FIRINLAR,RADYASYON YAYARAK GIDALARI PİŞİRME VE ISITMA İŞLEMLERİNDE KULLANILIR.
GRİDDLE:FRANSIZ OCAĞA BENZEYEN BU EKİPMANLAR,ISIYI ALT KISIMDAN İLETİR VE GIDA DİREK TEMAS EDEREK PİŞİRİLİR.
SALAMANDER:IZGARADA ISI KAYNAĞI ALT TARAFTADIR.SALAMANDERDA İSE ÜST KISMDADIR.GENELLİKLE GRATİNE İŞLEMİ İÇİN KULLANILIR.
FÜME EKİPMANLARI:SOĞUK VEYA SICAK FÜME YAPILABİLMESİ İÇİN TASARLAMIŞ,KAPALI VE ISISI AYARLANABİLEN BÜYÜK DOLAPLARDIR.DOLAPLEIN İÇLERİNDE IZGARA TEL RAFLAR BULUNUR.EN ALTINDA DA ISI KAYNAĞI SAYESINDE FÜMEDE KULLANILACAK ODUNLAR,DUMAN SALGILAR.
KIYMA MAKİNELERİ:DEĞİŞİK EBATLARDA AYNALARI BULUNAN VE KUVVET UYGULANARAK GIDALARI KIYMA KIVAMINA GETIREN EKIPMANLARDIR.
BLANDER:PÜRE VE EMÜLSİYON SOSLARIN YAPIMINDA KULLANILIR.
ROBOT MİKSER(FOOD PROCESSOR):MİKSERDEN FARKLI OLARAK,BIÇAĞI HAZNESİ MOTORDAN BAĞIMSIZDIR,ÇIKARTILABİLİR.TABANI DAHA GENİŞ VE FARKLI AMAÇLARLA KULLANILABİLİR.PÜRE EMİLSÜYON,HAMUR YOĞURMA VE HATTA BAZI PARATLARI SAYESİNDE JÜLYEN KESİM VE RENDELEME İŞLEMLERİ YAPILABİLİR.
EL BLANDERI:BLANDIRIN GÖREVİNİ AYNI ŞEKİLDE YAPABİLEN,HATTA DAHA BÜYÜK MİKTARDAKİ GIDALARI PÜRE EDEBİLEN BİR EKİPMANDIR.
SALAM DİLİMLEME MAKİNESİ:STANDART BİR ŞEKİLDE GIDALARIN DİLİMLENMESİ İŞLEMİNİ GÖRÜR.
MANDOLİN:DEĞİŞİK APARATLARI SAYESİNDE,DİLİMLEMEK İÇİN KULLANILIR.
MİKSER:BÜYÜK BİR TENCERESİ OLAN VE FARKLI APARATLARI(KANCA,.ÇIRPMA TELİ,PALET) İLE YOĞURMA,ÇIRPME KARIİTIRMA İŞLEMLERİNİN YAPILABİLECEĞİ EKİPMANLARDIR.

MİSE EN PLACE:KULLANILACAK ÜRÜNLERİN ÖNCEDEN HAZIRLANMASI.YANİ ÖN HAZIRLIK.BU İŞLEM HIZLI VE KALİTELİ ÜRÜN ELDE ETMEK İÇİN İDELA BİR İŞLEMDİR.

ORGANOLOPTIC:ÜRÜNLERİN SEÇİMİNDE KOKU,GÖRÜNÜM VE DOKUNMA UZUVLARI KULLANILARAK KALİTELİ ÜRÜN SEÇME SİSTEMİNE DENİR

1 yorum: